EV & MUTFAK

Türkiye’nin hemen her bölgesinde büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Yazların serin ve yağışlı geçtiği, çayır bitki örtüsünün yaygın olduğu Kuzeydoğu Anadolu önemli sığır yetiştirme alanıdır (Görsel 2.93). Nüfusun yoğun olduğu Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’da ise sığır yetiştiriciliği ahır hayvancılığı şeklinde yapılmaktadır (Görsel 2.94).
Bu durum, Karadeniz’de yüzey sularının oksijen bakımından zengin; boğazların da balıkların göç yolu olmasından kaynaklanmaktadır. Balıkçılık, Ege Denizi’nde körfezler ile akarsu ağızlarında; Akdeniz’de ise Mersin ve İskenderun arasında yoğunlaşmaktadır. Kanatlı hayvanlardan et üretmek amacı ile yapılan faaliyetlerin bütününe verilen ad. Sorusu geçimini hayvancılıkla yapan kişiler tarafından sıklıkla merak ediliyor. İşte hayvancılık ile ilgili bilinmesi gereken tüm bilgiler ve püf noktaları… Mandacılık, eski önemini kaybetmektedir ve hayvan sayısı giderek azalmaktadır.

Yorum Yap Yorumu iptal et

Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır. Daha sonraki yorumlarımda kullanılması için adım, e-posta adresim ve site adresim bu tarayıcıya kaydedilsin.
Kambises Mısır’ı fethetti ve hayvanların güvenliğini kendi özgürlüklerine tercih ettiği için Mısırlıları o kadar hor gördü ki, savaştan sonraki zafer yürüyüşü boyunca Mısırlıların yüzüne kedi fırlattı. Ayrıca arılar, tarımı yapılan bitkilerde tozlaşmayı sağlayarak doğadaki dengenin korunması ve tarımsal verimin artmasında önemli rol oynamaktadır (Tablo 2.9). Kars, Bitlis, Hakkâri, Rize, Ordu, Ankara, Muğla, Erzurum ve Konya arıcılık faaliyetleri sonucu üretilen ballarıyla ülke genelinde ön plana çıkan illerdir (Harita 2.16).

  • Çiftçi TV ekranlarında, hayvancılık ile ilgili yayınlanmış tüm bölümleri buradan izleyebilirsiniz.
  • Hayvansal üretimin hemen tüm çeşitlerini de içine alan bu sektör, tarımsal ekonomi içinde büyük bir yere sahiptir.
  • Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.
  • Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen açık deniz balıkçılığının yapılmaması ve beslenmede tüketilen su ürünleri oranının düşük olmasından dolayı balıkçılık yeterince gelişememiştir.
  • Gelişmişlik düzeyleri ne olursa olsun ülke ekonomilerinde tarımsal faaliyetler (beslenme, istihdam, sanayi ham maddesi vb.) ayrı bir öneme sahiptir.
  • Bunun başlıca nedeni, sanayi ve hizmetler sektöründe yaşanan ekonomik gelişmelerdir.
  • Modern hayvancılıkta yüksek verim elde edilen hayvan cinsleri ahırlarda (Fotoğraf 2.101) beslenir.
  • Bal, bal mumu, polen ,arı sütü elde etmek için arıcılık bütün bölgelerimizde yapılabilmektedir.
  • Hayvansal üretim, hayvansal üretime yönelik temel bilimler, hayvan yetiştirme, hayvan besleme, hayvan ıslahı, hayvancılıkta mekanizasyon, ekonomi ve istatistik, biyoteknoloji, hayvansal ürünler ve işleme teknolojisi, pazarlama gibi konuları kapsar.
  • Bu işe başlamadan önce bilinmesi gereken en önemli husus hayvancılık kollarıdır.
  • Sığırcılık, mandacılık, yük hayvanları olan at, eşek ve katır gibi hayvanların tarımını kapsayan büyükbaş hayvancılık, ekonomiye doğrudan ve dolaylı olarak sağladığı yararla büyük bir yere sahiptir.
  • En fazla Akdeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilir.
  • Gerek beslenmemizde ve gerekse endüstriyel ürünlerin üretilmesi için büyükbaş hayvancılık temel hayvancılık faaliyetlerinin başında gelmekte.

Hayvancılık İşletmlerinde Sığırcık İstilası ve Önemi

Çok daha fazla hayvansal ürün elde edilebilmesi, kaliteli ırkların yetiştirilmesini, beslenmesini, bakımını gerektirirken aynı zamanda ekonomiklik ilkesinin de göz önünde bulundurmasını zorunlu kılar. Bu nedenle hemen tüm hayvancılık faaliyetleri, maksimum ürün, minimum maliyet hedefler. Türkiye’nin iklim şartları genelde koyun yetiştiriciliğine elverişlidir. Düşük sıcaklık sebebiyle Doğu Anadolu Bölgesinin doğusunda yetiştiriciliği gelişmemiştir. Ayrıca Doğu Karadeniz Bölümünün kıyı kesiminde yüksek nem ve gür çayırlardan dolayı koyun yetiştirilmez.

BİTKİ SAĞLIĞI

Büyükbaş hayvancılık en karlı hayvancılık faaliyetlerinden biridir. Sığır ve manda hayvancılığı yetiştirmek üzere ayrılan büyükbaş hayvancılık en fazla ilgi isteyen hayvancılık türüdür aynı zamanda. Devlet teşviklerinin de oldukça fazla olduğu büyükbaş hayvancılık türünde yetiştirilen hayvanın sağlığı çok önemlidir. Küçükbaş hayvancılık ile uğraşmak istiyorsanız öncellikle yetiştireceğiniz hayvan türünü belirlemeniz gerekir. Yaptığınız hayvancılık türünü ne için yaptığınızı da seçmeniz küçükbaş hayvancılık önemlidir. Seçtiğiniz hayvanın etinden mi, sütünden mi yararlanmak istediğinizi belirlemeniz gerekir.

İş gücünden yararlanılan, yük hayvanları at, eşek ve katır yetiştiriciliği, artan motorlu araçların yaygın olarak kullanılmasıyla önemini ve sayılarını büyük oranda kaybetmiştir. Büyükbaş hayvancılık; sığırcılık, mandacılık, at, eşek ve katır yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalı. Son araştırmalar hayvancılığın Asya ya da Yakın Doğu’dan ziyade Avrupada şu an Almanya olarak bilinen bölgedeki köpeğe benzer yaratıkların evcilleştirilmesi yoluyla başlamış olabileceğini ileri sürüyor. Ancak, bu çalışmalar daha önceki bölgelerden olan kanıtları hesaba katmakta başarısız ve sadece kurtların evcilleştirilmesine veya daha belirsiz bir şekilde doğrudan köpekle ilişkili olmayan ve kurt olmayan bir köpek cinsine odaklandığı gözüküyor. Öte yandan Mezopotamya, Çin ve Hindistan’daki yaygın evcilleştirmenin kanıtları, bu ülkelerin hayvancılıkla uğraşan ilk ülkeler arasında olduğunu, ardından Avrupa’nın da takip ettiğini gösteriyor.

Modern ahırlarda gerçekleştirilen bu etkinliğe besi hayvancılığı da denir. Arıcılık, bal ve bal mumu üretmek amacıyla Türkiye’nin çoğu yerinde yapılmaktadır (Görsel 2.97). Farklı iklim tiplerinin görüldüğü Türkiye, zengin ve çeşitlilik gösteren bitki örtüsüne sahiptir. Arıcılık faaliyetleri sonucu; bal, bal mumu, arı sütü, arı zehiri, polen, propolis gibi sağlık ve beslenme açısından son derece değerli ürünler elde edilmektedir (Görsel 2.98). Türkiye’de doğal ortam koşulları ve sosyo ekonomik nedenlere bağlı olarak küçükbaş hayvan sayısı çoktur (Tablo 2.5). Özellikle iç kesimlerde etkili olan yarı kurak iklim koşulları ile bozkır bitki örtüsünün varlığı, koyun yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapılmasına imkân sağlamaktadır.
Süt ve besi sığırcılığı çeşitli ürünleri ile gerek insan beslenmesi ve sağlığı gerekse çeşitli endüstrilerini temin etmesiyle ülke ekonomilerinde önemli rol alır. Mandıracılık, süt üreten sığırların beslenmesine dayanan bir tür hayvancılık alanıdır. Primer sektör olarak tanımlanan zirai faaliyetlerin bir kolu olan hayvancılık önemli ekonomik faaliyet alanlarındandır. Tavuk hayvan yetiştiriciliği yumurtalık ve etlik piliç olmak üzere iki şekilde yapılır. Beyaz et üretiminde oldukça önemli olan tavukçuluk faaliyetleri üzerinde duruldukça oldukça karlı olan bir hayvan faaliyetidir.
Başta Ankara olmak üzere İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye’de balık üretimi en çok Karadeniz’den sağlanır (%67), onu %13’le Ege Denizi, %11’le Marmara Denizi ve %9 ile Akdeniz takip eder. İpek böceği yetiştirme ve kozasından ipek elde etme faaliyetidir.Dut yaprağı yemek suretiyle beslenir. Ancak ülkede koloni başına ortalama bal verimi 15 – 17 kg civarında olup, arıcılıkta gelişmiş ülkelerdeki verimin 1 / 3′ ü kadardır. Süs kuşu yetiştiriciliği, bir tarım faaliyeti sayılmadığı için bu grupta yer almaz. Tarım, Hayvancılık, Gıda ve Tarım Teknolojisi Haberleri, son dakika haberleri, yerel ve dünyadan tarıma dair en güncel gelişmeler Türkiye’nin Tarım ve Hayvancılık Platformu Çiftçi TV’de…

  • Türkiye’yi çevreleyen denizlerde 100’den fazla balık çeşidi belirlenmiş olup bunların en önemlileri hamsi, istavrit, kefal, çaça, lüfer, mezgit ve palamuttur.
  • Ancak, bu çalışmalar daha önceki bölgelerden olan kanıtları hesaba katmakta başarısız ve sadece kurtların evcilleştirilmesine veya daha belirsiz bir şekilde doğrudan köpekle ilişkili olmayan ve kurt olmayan bir köpek cinsine odaklandığı gözüküyor.
  • Bal, bal mumu, polen ,arı sütü elde etmek için arıcılık bütün bölgelerimizde yapılabilmektedir.
  • Küçükbaş hayvancılık ile uğraşmak istiyorsanız öncellikle yetiştireceğiniz hayvan türünü belirlemeniz gerekir.
  • Gerek beslenmemizde ve gerekse endüstriyel ürünlerin üretilmesi için büyükbaş hayvancılık temel hayvancılık faaliyetlerinin başında gelmekte.
  • En fazla Akdeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilir.
  • Yaptığınız hayvancılık türünü ne için yaptığınızı da seçmeniz küçükbaş hayvancılık önemlidir.
  • Bu işe başlamadan önce bilinmesi gereken en önemli husus hayvancılık kollarıdır.
  • Balıkçılık, Ege Denizi’nde körfezler ile akarsu ağızlarında; Akdeniz’de ise Mersin ve İskenderun arasında yoğunlaşmaktadır.
  • Ekonomik değeri oldukça yüksek olan bir diğer keçi türü de tiftik (Ankara) keçisidir (Görsel 2.92).

Bu sınıflama üretimi yapılan hayvanların ve elde edilen ürünlerin türlerine göre değişiklik göstermektedir. Türkiye’de gerek kırsal kesimde gerekse modern tesislerde üretimi ve tüketimi en fazla olan kanatlı hayvan tavuktur. Genel olarak ülkedeki kümes hayvanlarının sayısında artış gözlenmektedir (Tablo 2.7). Bolu, Sakarya, Balıkesir ve Manisa tavuk yetiştiriciliğinin en fazla olduğu yerlerdir. Eti ve yumurtası için beslenen tavuk, hindi, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlar kümes hayvanları olarak adlandırılır.

  • Eti ve yumurtası için beslenen tavuk, hindi, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlar kümes hayvanları olarak adlandırılır.
  • Vahşi bir hayvanın insanlarla yakın ilişki kurarak kademeli olarak evcilleştirilmesinin aynı sürecinin, köpeklerin ve başlangıçta kedilerin de evcilleştirilmesinin yolu olduğu düşünülmektedir.
  • Hayvansal üretimin hemen tüm çeşitlerini de içine alan bu sektör, tarımsal ekonomi içinde büyük bir yere sahiptir.
  • Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.
  • Türkiye’de 2016 yılı itibarıyla yaklaşık 14,2 milyon büyükbaş hayvan bulunmaktadır.
  • Zamanla, bu hayvanlar giderek daha da evcilleşti ve kolayca ulaşılabilir bir besin kaynağı haline geldi.
  • İpek böceği yetiştirme ve kozasından ipek elde etme faaliyetidir.Dut yaprağı yemek suretiyle beslenir.
  • Çelik, AA muhabirine, küçükbaş hayvancılık sektöründe 2024’te meydana gelen gelişmeler ve gelecek yıl beklentilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
  • Farklı iklim tiplerinin görüldüğü Türkiye, zengin ve çeşitlilik gösteren bitki örtüsüne sahiptir.
  • Tavuk hayvan yetiştiriciliği yumurtalık ve etlik piliç olmak üzere iki şekilde yapılır.

Hayvancılık kollarının neler olduğunu bilmeden hayvancılık yapmaya niyetlenmek, büyük sorunlar ile karşılaşmamıza neden olacaktır. Hayvancılık faaliyetleri; büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, arıcılık, tavukçuluk, su ürünleri yetiştiriciliği şeklinde sıralayabiliriz. Avcılığın dışında kalan, denizlerin ya da tatlı suların ayrılmış olan bölümlerinde veya oluşturulan gölet, havuz gibi balık ve deniz hayvanlarının yetiştirilmesine imkan sağlayan alanlarda yapılan hayvancılık türüdür. Su ürünleri yetiştiriciliği ülkemizde pek çok deniz mahsulünün yetiştirildiği ve tatlı sularda özellikle alabalık, sazan gibi balıkların tarımının yapıldığı hayvancılık türüdür. Türkiye hayvancılığında et ve süt üretiminin büyük bölümü büyükbaş hayvancılıktan sağlanmaktadır (Harita 2.15). Türkiye’de 2016 yılı itibarıyla yaklaşık 14,2 milyon büyükbaş hayvan bulunmaktadır.
Öte yandan, bu yıl uygulamaya alınan destekleme modelinin de sektöre olumlu yansıyacağını vurgulayan Çelik, modelde ilk kez uygulanacak kuzu ve oğlaklar için ilave desteklerin, hayvan sayısının artmasına olumlu etki edeceğini anlattı. Türkiye’yi çevreleyen denizlerde 100’den fazla balık çeşidi belirlenmiş https://irfanbereketi.com/ olup bunların en önemlileri hamsi, istavrit, kefal, çaça, lüfer, mezgit ve palamuttur. Türkiye’de en fazla balık avcılığı Karadeniz, boğazlar ve Marmara Denizi’nde yapılmaktadır (Grafik 2.13). Kısa sürede yetiştirilebiliyor oluşları, yılda ortalama iki doğum yapabilmeleri de göz önüne alındığında, hayvancılık alanında kazançlı sektörlerin başında geldiğini söylemek gerekir.
Tarım sektörünün GSMH içindeki oranı her yıl azalmıştır (Tablo 2.13). Ancak bu durum, tarımsal üretimin gerilemesinden değil sanayi ve hizmetler sektöründeki gelişmeden kaynaklanmaktadır. İpek böceği yetiştiriciliği ilk defa (MÖ 2600) Çin’de yapılmıştır. Çinliler, ipek böceği yetiştirme ve ipekli kumaş dokumanın sırrını uzun yıllar ülkelerinde saklamışlardır. Türkiye’de ise ipek böcekçiliği 1500 yıllık    bir geçmişe sahiptir. Hayvan gen kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi amacıyla Bakanlıkça uygulanan proje kapsamındaki yetiştiricilere, 2024 yılı için tabloda belirtilen birim tutarlarına göre destekleme yapılacak.